maandag 15 april 2013

De 5e dag - Sharkdive Day


15 april, 16:30 Fiji, Beqa Island, Lalati resort.

Gisteren een rustige dag geweest. ’s Ochtend gedoken maar kreeg wat last met het klaren van mijn oren en ben de tweede duik aan boord gebleven. Met in mijn achterhoofd om mijn oren te sparen voor de duik die vandaag gepland staat. De SHARK DIVE. Hiervoor heb ik Beqa eiland gekozen of beter gezegd de omgeving van Beqa eiland. Op de duikstek Bistro wordt door een aantal lokale helden de haaien gevoerd. Dan praten we dus over Verpleegster haaien, Zandtijgerhaai of “ragged tooth” haai, de citroenhaai en de stier haai (Bull shark). De Bull shark heeft het grootst aantal aanvallen op de mens op zijn naam staan. Dat komt mede doordat de Bull Shark in zowel zout als zoet water voorkomt. Met name in riviermondingen waar de lokale bevolking vist worden veel slachtoffers gemaakt.

De ‘sharkdive’ wordt georganiseerd door Aqua Trek en doet dit als sinds 1997 zonder dat er ongelukken zijn gebeurd. We zijn vanaf Lalati Resort om 08:00 uur vertrokken voor een boottocht van een klein half uurtje. We zijn express vroeg vertrokken om als eerste aan te komen om aan de beste boei aan te kunnen leggen. Zodat we de meeste kans hebben om het beste plekje te kunnen innemen als de show gaat beginnen. Zo gezegd zo gedaan en eenmaal in het water zijn we richting de duikstek gezwommen. Ik had zelf wat last met klaren zodat mijn plekje al gauw werd ingepikt maar dat mocht de pret niet drukken. Volgens mij had ik een nog betere spot gevonden. Vanaf het begin zwommen er tientallen verpleegster en zandtijgerhaaien over de bodem en al snel voegde er zich een aantal stierhaaien toe aan het gezelschap. Het voeren van de bull sharks was echt spectaculair en ik heb er de beelden van. Jammer genoeg kan ik die pas tonen als ik weer terug ben.

De tweede duik werd gedaan op een duikspot die op zwemafstand van de eerste lag, “the Arena”. Ook hier was het weer een spektakel van jewelste. Drie verpleegsterhaaien op nog geen meter afstand van me die vechten om een stukje vis, bull sharks die op me afzwommen om op het laatste moment af te buigen, het voeren van de bull sharks op twee a drie meter van me vandaan. In een woord, GEWELDIG.

En ja, ik heb nog alle vingers en tenen.

2 opmerkingen:

  1. Ik geloof dat ik het leven zou laten als er een haai op me afkwam.....ben benieuwd naar de film!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou niet weten hoe snel ik weg moest zwemmen... Volgens mij lusten die haaien wel iets meer dan vingers en tenen; armen en benen bijvoorbeeld. Jammer dat we er nog geen beelden van zien, maar dat houden we nog tegoed. In ieder geval nog veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen