donderdag 29 maart 2012

Micronesie - Nog 1 dag te gaan.


Yap – Manta Ray Bay Resort, 29-3-2012, 15:30

Gisteren twee duiken gemaakt in het zuidelijk gedeelte van Yap. Ik vond het wat tegenvallen. Veel van het hardkoraal was dood, het leek wel of het verstikt was door het zand. Dit kan wel klopen aangezien ze hier een paar jaar geleden een orkaan hebben gehad die veel schade aan het het onderwaterleven heeft veroorzaakt. Doordat er veel koraal dood was is er ook weinig (vis)leven te zien. Toch is het heel anders dan in Palau. Niet alleen door het mindere zicht maar je ziet hier gewoon minder verschillende vissoorten rond zwemmen.

Vandaag hebben we weer gedoken op de site “Stamfish” voor de Manta’s en op de site “Vertigo” om de haaien te voeren. Met beide duiken hebben we onwijs mooie momenten meegemaakt. De bijgaande foto’s zeggen wel voldoende denk ik. Qua haaien gaat het om zwartpunt rifhaaien en om grijze rifhaaien. Moeilijk om in te schatten hoeveel het er waren maar ik denk zo ongeveer tussen de dertig en veertig haaien. De haaien zijn behoorlijk tam want ze komen soms heel dichtbij langs zwemmen. Zp dichtbij dat je ze kunt aanraken. ‘k heb dat maar niet gedaan want wie weet willen zij ons dan ook ‘aanraken’ en dat willen we maar liever vermijden. Het blijven natuurlijk wel roofdieren. En al mag National Geographic en Animal Planet zoveel keren zeggen dat ze niets doen, je moet toch maar afwachten of de betreffende haai dat ook gezien heeft en zich ook als zodanig wil gedragen.!!!!

Manta

Manta

Grijze rifhaai

Grijze rifhaai 
Grijze rifhaai

Grijze rifhaai

Grijze rifhaai

Grijze rifhaai


Nog een duikdag te gaan en dan zit het er al weer op en gaan we weer verkassen, terug naar Palau. Het weer is hier nog steeds prachtig met veel zon en wat bewolking. Het bier is nog steeds voorradig en koud en het eten is prima dus met andere woorden ik vermaak hier nog steeds uitstekend.

1 opmerking:

  1. Hoi Rob, ziet er mooi uit allemaal, wel een beetje eng al die grote haaien.....Tenminste ik neem aan dat ze behoorlijk groot waren. Veel plezier in de underwaterworld en tot bloggens maar weer.

    groetjes van Ria

    BeantwoordenVerwijderen